Képzési tájékoztató erdőfürdő-vezető képzéshez

Képzett oktatói  vagyunk egy nemzetközi alapokon nyugvó, ám magyar nyelvű, élményalapú képzésnek

 

Erdőfürdő-vezetést tanítunk az évtizedes szakmai múlttal rendelkező írországi Nádúr Integratív Erdőterápiás Központ alapítója által kidolgozott képzési struktúrában. A következő, immár 3. erdőfürdő-vezető képzésünket 2024. április 11-től indítjuk Magyarországon, ahová téged is szeretettel várunk.

 

 

Most jelentkezem

Az erdőfürdő-vezető képzés tartalmáról

5 nap személyes jelenlét és további 3 hónap mentorált kísérés

Ezt az erdőfürdő-vezető képzést leginkább azoknak ajánljuk jó szívvel, akik úgy érzik, hogy szoros és mély kapcsolatot szeretnének tartani a természettel, és szeretnék ezt a kapcsolatot megosztani: elvinni közösségekhez, szervezetekhez vagy akár wellness központokhoz az erdőfürdő-séták vezetésével.

A képzést az írországi Nádúr Centre for Integrative Forest Therapy által felhatalmazott oktatók biztosítják. Ezt a Nádúr Központ által kidolgozott képzési programot az Egyesült Királyság vezető mentális egészséggel foglalkozó jótékonysági szervezete, a MIND Hillingdon UK is elismeri.

A magyarországi erdőfürdő képzés 2024 tavaszán egy ötnapos intenzív személyes jelenléti képzéssel indul 2024. április 11-15-ig. A személyes tréning során olyan témákban mélyülünk majd el, mint természet-alapú egészségfejlesztés és annak elterjedése, öko-wellness, betegségmegelőzés, az erdőfürdőzés módszertana elmélti és gyakorlati szinten.

A jelenléti képzést 3 hónapos mentorálási folyamat követi, online. Ez a háromhónapos periódus felkészíti a jövő erdőfürdő-vezetőit erdőfürdősétáik megtervezésére és levezetésére, felépít bennük egy alapvető szakmai magabiztosságot tapasztalati tanulással. Emellett minden hónapra tartalmaz a vállalkozásfejlesztéshez szükséges kihívásokat is.

A tréningen résztvevők jellemzően az alábbi területekről érkeznek: egészségügyben és szociális ellátásban dolgozó szakemberek, mentálhigiénés szakemberek, környezetvédelmi szakemberek, ökoturizmusban dolgozók, erdészek, kreatív alkotó művészek, tudományos szakterületek kutatói, wellness szakemberek, valamint olyan emberek, akik saját természet-kapcsolatukat szeretnék mélyíteni és megerősíteni.

A tréning a következő területeket öleli fel:

 • integratív egészségszemlélet és jóllét
 • személyes természet kapcsolat és mély kapcsolódás a természettel
 • A Nádúr Folyamat Modell (Nádúr Process Model)
 • Természet-alapú jóllét programok
 • Bevezetés a természet-alapú önkifejezésbe, műalkotásba (öko-művészet alapjai)
 • Az erdőben rejlő gyógyír és erdőfürdő séták helyszínének kiválasztási szempontjai
 • Városi természet
 • Csoport facilitálási technikák: körbeszélgetések vezetése
 • Az érzékek ébresztése és a testbe érkezés gyakorlatai
 • Öko-műveltség
 • Öko-nyelvhasználat
 • Környezeti etika és a reciprocitás, azaz a kölcsönösség elve
 • Biztonsági és kockázati kérdések
 • Helyi jogszabályi és piaci környezet megismerése

Miért érdemes a Nádúr képzését választanod?

Magyarországon nem létezik más, a nemzetközi sztenderdek szerint végzett erdőfürdő-vezető képzés.

Kétéves erdőfürdő-vezetés oktatói tapasztalattal és a képzési tevékenységre feljogosító igazolással immár 3. éve végezzük a munkánkat, etikusan és legálisan.

Oktatóként stabil szakmai háttérrel rendelkezünk a mentális és a fizikai egészség terén.

Többéves tréneri és erdőfürdő-vezetői tapasztalattal fogtunk az első képzés megszervezésébe.

Maximálisan törekszünk az erdőfürdőzés által képviselt értékek attitűd és készségszintű átadására, és az átlátható, egyértelmű kommunikációra, stabil és biztonságos keretekre.

Törekszünk a legjobb minőségre és a legszebb élményekre.

Honnan származik a tudás?

A Nádúr Központot tapasztalt gyakorlati szakemberek alapították, akik nem csak élik, de kutatják is az erdőfürdő és erdőterápia hatásait, és úttörők a természet és mentálhigiéné világában. Fókuszukban kiemelt helyen szerepel az erdőfürdőzés és a természet-alapú technikák, az erdőterápia mentálhigiénés egészségvédelmi alkalmazása. Minden korosztállyal foglalkoznak, számos speciális szakterületen dolgoznak, számos non-profitprogram és kutatás keretében is.

Munkájukat áthatja a természet és emberiség mély tisztelete, az etikusság és integritás. Mi tőlük tanultunk.

A tananyag kidolgozója, Shirley Gleeson (BSocSc, MSW, MA), 2014-ben Európa legelső okleveles erdőterápiás szakembereként az amerikai Természet- és Erdőterápiás Szakemberek és Programok Szövetségénél (Association of Nature and Forest Therapy Guides and Programs (ANFT)) végzett, amelynél 2019-ig mentorként és erdőterápiás-szakemberek oktatójaként is dolgozott. Ezt követően alapította meg az első európai oktatási intézményt, a Forest Therapy Institute-ot, majd a Nádúr Központot. Pályafutása során több mint 350 erdőfürdő-vezetőt képzett 30 országban. Jelen van az ír Ökopszichológiai és Ökoterápiás Egyesület (Ecopsychology and Ecotherapy Association) interim bizottságában, a Nemzetközi Unió a Természetvilág Megőrzéséért szervezet Védett Területek Bizottságában működő egészség és jólét csoport szaktanácsadója (International Union for the Conservation of Nature World Commission on Protected Areas), és természet alapú egészségügyi megoldásokkal foglalkozó vállalkozások európai nagykövete, és felszólalt már Genfben az ENSZ előtt az erdők és az emberi egészség kapcsolata témában.

Tudnivalók a jelentkezési feltételekről és

a képzési díjról

Jelenleg nem létezik más magyar nyelvű, nemzetközi módszertani alapokon nyugvó erdőfürdő-vezető képzés, ezért ha bennünket választasz:

 • nem kell repülőjegyre költened, mégis élőben tanulhatsz;
 • barátságosabb szállás- és étkezési költségekre számíthatsz, mint külföldön;
 • magyar nyelvű oktatásban részesülhetsz, és magyar nyelvű mentorok kísérnek a gyakorlatban;
 • magyar nyelvű lesz a saját élmény erdőfürdő gyakorlás a képzés során;
 • magyar nyelvű képzési anyagok állnak majd rendelkezésedre;
 • mentoraidtól a magyar piacra vonatkozó tippeket is kaphatsz;

és mégsem kell lemondanod a stabil alapokon nyugvó, kiváló minőségű, élményközpontú oktatásról és a többnapos elmerülés élményéről.

Hogyan és meddig lehet jelentkezni?

Jelentkezési határidő: A képzést megelőző 15. napig, ameddig a teljes képzési díjat is meg kell minden jelentkezőknek fizetnie.

Ezt követően is fogadunk még jelentkezést, de csakis a teljes képzési díj egy összegben történő megfizetésével, és ha van még hely képzésre. A képzés maximális létszáma 20 fő.

Kései jelentkezéseket kizárólag úgy fogadunk, ha a képzési díj még garantáltan beérkezik a képzés megkezdése előtt 72 órával.

Kései jelentkezés esetén a hotel már nem feltétlenül tudja a jelenleg elérhető szobákat biztosítani a résztvevők számára, ezért elképzelhető, hogy külső szálláshelyet kell igénybe venned és onnan bejárni. A közelben van más elérhető szálláshely (például Baján), ahonnan nagyjából 30 perc alatt ide lehet érni, de talán nagyobb élmény az együtt töltött idő, ha teljes elvonulásként tudsz te is részt venni benne, ezért mi mindenképpen arra biztatunk, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra a jelentkezésedet!

Mennyibe kerül a képzés?

A 2024 áprilisában induló képzés teljes részvételi díja 450.000,- Ft, amelyből legalább 200.000,- Ft a jelentkezéskor fizetendő, a jelentkezés véglegesítéséhez.

Mit tartalmaz a képzési díj?

A képzési díj tartalmazza

 • a részvételt az ötnapos élőben zajló tréningen;
 • rengeteg saját erdőfürdőélményt az 5 napos tréning alatt;
 • körültekintő, alapos elméleti oktatást;
 • 3 hónap mentorált gyakorlatot, egyéni, kiscsoportos és nagycsoportos alkalmak keretében, magyar nyelvű mentorokkal;
 • nyomtatott, magyar nyelvű képzési anyagot;
 • magyarországi felnőttképzési tanúsítvány kiállítását;
 • egy outdoor elsősegély-nyújtási képzést;
 • szakmai továbbképzést és közösséget.
Mit NEM tartalmaz a képzési díj?

A képzési díj nem tartalmazza a résztvevők utazási- és szállásköltségeit, és az ellátást sem, ezekről a résztvevőknek maguknak kell gondoskodniuk. A helyszínen szállás igényelhető kedvezményes áron. Erről a lehetőségről jelentkezők előzetesen a Helyszín oldalon tájékozódhatnak.

 

Hogyan tudom a képzési díjat megfizetni?

Elsőként szükséges beküldeni a jelentkezésedet az itt található jelentkezési lap kitöltésével.

A hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap beérkezését követően elbíráljuk a jelentkezésedet.

Ha a jelentkezés elfogadásra került, az általad kiválasztott fizetési konstrukció szerint díjbekérőt állítunk ki esedékes képzési díjakról, amelyben fel lesz tüntetve az átutalási számlaszám is.

A beérkezett képzési díjak illetve díjrészletek megfizetését előlegszámlával vagy számlával igazoljuk.

A törvény által előírt képzési szerződés és minden más dokumentáció kitöltésére a megérkezéskori regisztráció során kerül majd sor. 

Van-e részletfizetési lehetőség?

Részletfizetési lehetőséget valamennyi jelentkező számára biztosítottunk további díjak felszámítása nélkül, az alábbiak szerint:

 1. részlet (200.000,- Ft): a jelentkezéskor fizetendő
 2. részlet (125.000,- Ft) a képzést megelőző 45. napig
 3. részlet (125.000,- Ft) a képzést megelőző 15. napig
Lemondási feltételek

Lemondási határidő: lemondásra a 2. részlet megfizetésének határidejéig van lehetőség kötbérmentesen. Ezt követően a befizetett képzési díj első részletét, azaz 200.000,-Ft-ot már csak vis major esetén tudjuk visszautalni.

A fenti jelentkezés határidőt, tehát a képzést megelőző 15. napot követően a teljes befizetett képzési díj visszatérítésére már nem tudunk lehetőséget biztosítani (kivéve vis major).

Felnőttképzési információk

A képzést indító felnőttképzők nyilvántartási száma: B/2023/001040 és B/2022/000076

A képzés a felnőttképzési tanúsítvány kiadásával zárul, amely nem engedélyköteles tevékenységek végzésre jogosít fel. Emellett külön költség ellenében van lehetőséged nemzetközi elsősegélynyújtó kártya igénylésére is.