Mi az integratív erdőterápia?

A shinrin-yoku, azaz erdőfürdő, a lelassulás és az erdő atmoszférájában való elmerülés gyakorlata. Az erdőterápia egy olyan természetterápiás gyakorlat, amelyet a ’80-as években Japánban kezdtek el kifejleszteni, és az idők során a megelőzés és a gyógyítás eszközévé is vált Japánban.

Mi az integratív erdőterápia?

Az elmúlt 40 év során az erdőfürdőzés gyakorlata elindult világhódító útjára és elterjedt az egész Földön. A kutatások szerint csökkenti a stressz hormonok termelését, és a boldogság érzésével ajándékoz meg, inspirál, felébreszti bennünk a kreativitást. Emellett a pulzusszámot és a vérnyomást is csökkenti, erősíti az immunrendszert és támogatja a felépülést a betegségekből. 

Az írországi Nádúr intézet, ahol én magam is tanultam, a mentális egészség kihívásaira és a klímaválságra válaszul alkotta meg az integratív erdőterápiás tréning programját, amely egy tudományosan is megalapozott, költséghatékony közegészségügyi megközelítés. Találkozik benne a pszichológia, ökopszichológia, a gyógyászat, az erdészet és az ősi tradíciók bölcsessége. Azért tekintjük integratívnak, mert egyaránt foglalkozik a testtel, a lélekkel és a szellemmel, valamint a szociális, kulturális és természetes környezettel minden egyes résztvevő esetében.

Számos kutatási eredmény támasztja már alá azt a feltételezést, hogy a természetben töltött idő támogatja a jó közérzetet, és hogy nagyon hatékonyak lehetnek a természet-alapú terápiás technikák a mentális egészség szempontjából is. Ezáltal új szakmák is létrejöhettek, mint például a kertészet-terápia, és igen, az integratív erdőterápiás szakemberek is ennek gyümölcse.

Az integratív erdőterápiás szakemberek partnerségben dolgoznak az erdővel, ezáltal erősítik a résztvevőknek, a csoportoknak a természethez fűződő kapcsolatát. Szem előtt tartják, hogy az emberek harcolnak és megvédik azt, amit ismernek és szeretnek, ezáltal a természettel való újrakapcsolódás, a kapcsolat tudatosítása ökotudatos viselkedést generálhat.

Az erdőfürdő-vezetők inkább az egészségmegőrzés és az ökoturizmus területén dolgoznak, míg az integratív erdőterápiás szakemberek a prevenció és a kezelés, rehabilitáció és a felépülés támogatói.

Ellentétben más mentális egészséget támogató terápiás technikákkal, a természet alapú technikák és az erdőterápia nem rendelkezik egy egységes minőségbiztosítási szervezettel. Ezért a Nádúr fontos feladatásnak érzi, hogy természet-alapú közérzetjavító és jólléti tevékenységek tudásbázisává váljon. A Nadúr tréningjeit a MIND Hillingdon UK és a CPD is minősíti, a tréningek vezetői mentális egészségben járatos szakemberek, akik a 6 földrész mintegy 40 országában képeztek már erdőfürdő-vezetőket és erdőterápiás szakembereket. 

A képzések nagy hangsúlyt helyeznek az etikus viselkedésre és a tudományos megalapozottságra. A Forest Europe a Nádúr integratív erdőterápiás gyakorlatát „példaértékű gyakorlat” elismeréssel jutalmazta.